KORUPCIJA NI IZJEMA, TEMVEČ PRAVILO

Nov korupcijski škandal, strasti so se vnele. Vsaki taki stvari je treba priti do dna, ali pa vsaj do tam, kjer bo Janša in njegovi pajdaši za vedno izstopil iz politike. Nad sodišči in ostalimi institucijami pravne države smo že obupali, zato bomo izvedli javno sojenje, potem pa v isto odločitev pritiskali tudi sodstvo, na koncu pa upali, da delujejo vsaj naši zapori (čeprav so tudi iz teh zadnje čase korakali nekateri še obsojeni ljudje).

Satiro na stran – v tem zapisu ne bo pristavljanja lončka in ugotavljanja kdo je in kdo ni kriv, saj moje mnenje ne bi smelo prav nič vplivati na preiskave in odločitev sodišč. Opažam pa, da zadnje čase več ne zaupamo pristojnim institucijam, da opravijo svoje delo in jih raje sami s podajanjem sodb v našem prostem času vsak po svoje nadomeščamo. Slovenci se tudi ob tej priložnosti ne ukvarjamo z sistemskimi problemi in reformami, ki bi jih reševale, temveč rajši ostajamo na nivoju gostilniške debate. Eni še z upanjem, drugi cinično pretvarjajoč, ljudje mislijo, da bolj kot bodo glasni, manj bo v državi korupcije. Pozdravljam vaše zgražanje, saj tudi to igra neko vlogo pri zmanjševanju korupcije, a se sprijaznite, da če bo to vaša edina taktika, niste resni.

Najbolj se zgražajo tisti, ki ne vidijo ali pa si ne želijo videti širše slike in bojo že v naslednjem trenutku prezrli to, kar se jim sedaj gnusi. Ti ljudje vidijo rešitve najprej v kadrovanju, šele kasneje, če močno drezaš, pa bojo priznali, da bi tudi kakšna sistemska rešitev prišla prav. Kakor hitro pa je zamenjava »porednih« akterjev izvedena, vse spet potihne, »nove« miši nadaljujejo s plesom, dokler jih mačka ponovno ne zasači in razpodi in potem odide, zgodba pa se spet ponovi. Nikoli se mačka ne vpraša, če je mogoče v hiši kakšna luknja skozi katero se miši vračajo. Nikoli se ne vpraša, kaj miši vabi v to hišo. Ne – mačka samo ve, da jo miši motijo in jih bo podila, dokler to lahko. Miši pa bodo med enim in drugim mačkinim »izpadom jeze« grizljale, dokler se »hitro razdražljivi« mački hiša ne sesuje na glavo. In potem se bo mačka še čudila.

Pri tem izogibanju govora o sistemskih reformah našo javnost – v prejšnjem odstavku mačka – podpira tudi politična opozicija (vsaka se obnaša tako), ki se pretvarja, da splošnega problema v sistemu sploh ni, vse pa se bo rešilo če se zamenjajo akterji (torej pridejo na oblast oni). Seveda razumem, da je eden od razlogov, da se o tem ne pogovarjamo tudi zahtevnost debate o reformah pravne države, a to ni glavni razlog. Glavni razlog je nezaveden, podoben razlogu zakaj kdo pri psihiatru noče govoriti o svojem otroštvu, saj bi to na plan pripeljalo spomine, ki bi izvali njegovo sedanjo percepcijo realnosti.

Naša javnost se noče holistično ukvarjati s problemom korupcije večinoma zato, ker bi ugotovili, da je korupcija stalni spremljevalec razpolaganja državnih uslužbencev in politikov z sredstvi davkoplačevalcev. Več kot je teh javnih sredstev in centralnega usmerjanja resursov tretjih oseb, večja je možnost korupcije, klientelizma in nepotizma. To dejstvo bi  potem tistim, ki si povečanja javnih sredstev želijo, predstavljalo dodatno oviro pri uresničevanju tega njihovega cilja. Pogovor o tem zato ni v interesu večini politikom, saj živijo od javnih sredstev, prav tako pa tega noče naše prebivalstvo, ki je v veliki večini še zmerom socialistično (tudi če so se sprijaznili z kapitalizmom, ga ne razumejo in bi vsak družbeni problem, ki ga vzamejo resno reševali s centralnim odločanjem).

Seveda je mogoče imeti državo, kjer vlada porabi velik delež BDP-ja in je stopnja korupcije še vedno nizka, a imajo take države vseeno visoko stopnjo ekonomske svobode. Ta je do zdaj najboljši indikator stopnje korupcije v državi, saj pri analizah korelacije med indeksom ekonomske svobode (Heritage Foundation)[1]Index of Economic Freedom in indeksom korupcije (Transparency International)[2]Corruption Perception Index ugotovimo, da lahko okoli 60 % razlik v stopnji korupcije med državami pripišemo različnim stopnjam ekonomske svobode. Po drugi strani pa imajo Skandinavske države, kjer država porabi zelo velik delež BDP-ja, še zmerom relativno nizko stopnjo korupcije. Kakor pa sem rekel že prej, njihova stopnja ekonomske svobode je kljub visoki državni porabi zelo visoka. Če jih primerjamo s Slovenijo imajo na vseh področjih regulacije gospodarstva dosti več svobode, vsekakor pa moram poudariti, da je tudi njihov sodni sistem dosti bolj učinkovit kot naš.

Vem kaj si mislite, ohranimo lahko visok nivo centralnega ekonomskega odločanja in javne porabe in obenem znižamo korupcijo, če bi le lahko odpravili težave, ki pestijo našo pravno državo. To je lahko res, a do zdaj še nimamo primera, kjer bi imela država nizko stopnjo ekonomske svobode in učinkovito sodstvo naenkrat, razen mogoče malo na Kitajskem. To pa nam pokaže v kakšni smeri bi morala iti Slovenija, če bi se hotela iti samo izboljšanje pravne države in nič povečanja ekonomske svobode. Nivo strahu pred pregonom bi se moral dvigniti, zato bi morali postati bolj avtoritarni in podobni policijski državi, za kar pa je v demokratičnih državah malo verjetnosti. Rajši se torej ukvarjajmo tako z ekonomsko svobodo kot s pravno državo, a bolj s svobodo, saj se tudi učinkovitost sodstva zviša, če ima ta opravka z uveljavljanjem manj zapletene ali na splošno manj zakonodaje.

Še enkrat torej pozivam, da bodimo resni o reševanju problema korupcije. Ne slepimo se, da je razlog za korupcijo prisotnost Janeza Janše v politiki, saj so bili veliki korupcijski škandali prisotni pri različnih vladah, ne samo pri njegovih. Čeprav bi si mislili drugače, so najbolj škodljivi tisti mali pojavi klientelizma, nepotizma in korupcije v vsakdanjih birokratskih procesih, ki jih je neprimerno več kot velikih škandalov na vrhu vlade. Naša družba je prežeta s tem načinom delovanja, saj vsi že poznamo več ljudi, ki so komu kaj »zrihtali«. Nekateri bi rekli, da smo ravno zaradi tega še malo »balkanci«. Ne rabi pa biti tako za zmeraj. Bodimo vedno proti korupciji, ne samo takrat, ko nekdo z njo pridobi več kakor mi.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja